Mun mot mun metoden 30 år

Untermensch 1981

Så var det dags för ett jubileum igen. Nu i januari är det jämnt 30 år sen Untermensch gjorde sina stockholmsinspelningar på skivbolaget Slick Records. Jag hade flyttat till huvudstaden ett halvår tidigare och hade nu börjat bo in mig. Stockholm i januari är ingen höjdare om man ska se till vädret. Det är rått – det är kallt.

När Ola, Per, Tor och Martin kom till stan skulle vi först träffa Nisse Fagerberg som var basist i Stadion der Jugend för att planera inspelningen. Vi hittade honom i en replokal längst ner på Rörstrandsgatan där han repade med trion Nej Tio.

Obevekliga vår (Delen av alltet)

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Dagen efter stegade den muntra kvintetten iväg till Tegnérgatan där studion låg. Vi spelade in tre låtar – Obevekliga vårLivskoreografi och Vikingavind. Meningen var att låtarna skulle hamna på en samlings-lp med storheter som bland annat Ståålfågel, Elegi, Mögel, Stadion der Jugend och Perfekt Alibi. Så blev det inte.

När inspelningarna efter mycket om och men kom ut var det på en samlingskassett med titeln Mun mot mun metoden. I samma veva gjorde vi en spelning på konstnärsklubben på Fredsgatan. En tillställning som slutade med att vi lånade ut instrumenten till Peter Puders et al från Commando M Pigg som skåpade ut lantisarna med besked.

Livskoreografi

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Medan Untermensch gled in i en kollektiv fylla av den högre – eller lägre graden – försvann konstnärsklubben Mejan med sina trappor, labyrinter och barer tillsammans med Untermensch framtid in i ett dimmigt rus.

Vikingavind

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Läs mera om Untermensch

Tags: , ,

Leave a Reply