Stockholm

Renstiernas gata våren 1986
Mikael ”Linkan” Lindgren, Åke Sellberg och Kristian Hedkvist på Renstiernas gata en munter vårkväll 1986. Foto: Ola Höglund.

I oktober 1982 blev jag pappa. Livet förändrades. Föräldraskapet kombinerades med studier i först musik- och sedan filmvetenskap. Någon gång vintern 1982-1983 köpte jag en fyrkanalig Tascam 144 av en kurskamrat på musikvetensakpen som jag gjorde lite skisser på .

Även om musik inte stod som som prio ett på dagordningen gjorde jag ett par inspelningar tillsammans med Jerker Green under den här tiden. Sommaren 1983 spelade Jerker och jag in ett par låtskisser i Säter. Sommaren 1984 gjorde vi samma sak i Jerkers sommarhus i Sörfjärden utanför Gnarp.

Jag tror att filmvetenskapen gjorde att jag började intressera mig mera för ljud rent generellt. Jag sökte till och med till Dramatiska institutets filmljudutbildning men åkte ut i sista uttagningsmomentet.

Under vintern 1983 -1984 började Kristian Hedkvist och jag att arbeta med ett ljudkollage. Med en lånad nagrabandspelare traskade vi runt i Stockholm och tog upp ljud. Vi besökte Centralen, Sergelstorg och andra stockholmsmiljöer och lyckades bland annat få med en liten sekvens av Marias enmansorkester på Sergels torg. Ljuden från stan blandade vi med obskyra inslag från religiösa närradiosändningar.

Kollaget är tjugotvå minuter långt vilket var vad vi fick in på ena sidan av en C-90-kassett i dubbel hastighet. Som kuriosa kan nämnas att i slutet av kollaget kan man höra Tomas Kronberg och Lars ”Frasse” Franson sjunga No Woman No Cry baklänges med Piff & Puff-röster. Jag rekommenderar en genomlyssning. Det är värt det.

Stockholm

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Stort tack till Kristian som var den store inspiratören till det här kollaget. Utan honom hade det inte blivit av. Tack också för alla timmar du lade ner på att spela in konserter och annat som Hedemora musikförening anordnade i början av 1980-talet.

Ännu en gång har jag också anledning att tacka Ola Höglund för en fin bild.

Bonusspår

Här är två av låtskisserna som Jerker och jag gjorde somrarna 1983-1984. Sommar spelades in i ett härbre i Säter om jag inte minns fel. Radions tystnad är en myggig historia inspelad i Jerkers sommarhus i Sörfjärden utanför Gnarp sommaren 1984. Mycket av det man gör stannar på skissstadiet. For better or worse som Jerker så riktigt påpekat. Anyroad, ett jättetack till Black Farmer som varit ett stöd och ett nyttigt bollplank genom åren.

Sommar

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Radions tystnad

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

10 Responses to “Stockholm”

 1. [...] Storstaden är en mäktig organism som vaknar, arbetar, roar sig och somnar in med sina invånare. Samlar man och strukturerar ljudet av detta kan man få till något som liknar musik. Det gjorde Kristian Hedkvist och jag vintern 1985-1986. Vi samlade ljud och lade ner dom på en Tascam 244. Resultatet kan du höra här. [...]

 2. J.Green skriver:

  ….an A for effort !!
  …jaha! .å..nää..å..men…njaäää…..ok!…ok!….det är väl så här…och det gäller ju naturligtvis för oss alla…alla idéer vi genomört genom åren…har väl inte alltid blivit bra…typ.:-)
  Steve Harley dök helt otippat upp dock…och det är ju alltid trevligt (mest nämner jag det som ett bevis på att jag faktiskt plågat mig igenom hela kollaget:-)…..kanske inte var så smart att lyssna igenom detta på en måndag förmiddag…jag hoppas det inte sätter alltför stor prägel på resten av veckan….

  244 an var en revolution!!Plötsligt fick vi liksom råd att vara kreativa utan att det kostade skjortan(det var dyrt , men det gick)……men den gamla studiodevisen gällde tydligen då, precis som nu dvs…stoppar man in skit…så får man ut skit….därvidlag har inget förändrats*asg*

 3. Nyke skriver:

  Det var pisk som heter duga men lagt kort ligger. Jag uppskattar dock din uppriktighet och att du faktiskt tog dig igenom alla minuter som det faktiskt tar. Jag kommer att komplettera det här lilla kapitlet med ytterligare två spår. Ett från Säter och ett från Sörfjärden. Jag hoppas att gunstig herrn tillåter det!?

 4. J.Green skriver:

  ..haha! jepp…det måste vara balans på allting….vi behöver alla litet pisk i bland…annars går det inflation i berömmet:-)och på tal om balans…eller kommande ”smisk”…allvarligt!! skall du omedelbart bevisa för mig att jag hade rätt i min utsaga om att det här med ”allt man gjort inte är bra”:-)?
  …jag har ett svagt minne av en låt som du gjorde som var riktigt bra, som vi petade i hop i min folkabuss i Sörfärden medan alla (sedan länge) ”föredettingar” satt och surade i regnet med våra respektive avkommor*asg*….hmmm…kan du inte vänta tills det blir onsdag i alla fall?..jag tror inte jag pallar mer i dag…
  …har du också kvar det Du och jag och Hedqvist bankade in på Studio 55 också?
  (..ja det har du naturligtvis…dum fråga). Dom grejorna har jag inte hört sedan….kasettbandet i fråga blev till sallad i en röd Ford Tanus under en semester på Öland 1985…
  …känner mig litet lätt kallsvettig nu när jag inser att även andra saker som jag har svaga minnen av… kan dyka upp …och få mig att djupt ångra den första kommentaren på denna tråd…..
  Skall förövrigt göra en oerhörd ”vuxengrej”….skall åka på Bingsjöstämman….knätofsen måste ju få sitt.//J

 5. Nyke skriver:

  Jerker! Du har inget att oroa dig för. Studio 55 är riktigt bra. Lite väl statiskt kanske. Jag har inget minne av vad vi kallade oss. Var det Private P. eller var det senare? Kommer du ihåg? Ha så kul på Bingsjöstämman. ps. Väkomna förbi Ingvallsbenning på en fiiikaa om ni har tid och lust. Jag jobbar den här veckan men åker upp till helgen.

 6. J.Green skriver:

  …nä jag vill också minnas att det inte var så pjåkigt för att vara 80-tal. Träffade Thomas Eriksson när jag spelade Live på Radio Muppland (med Brightlightning) för två år sedan, han var tekniker där och hade precis fått sparken (han var jätteglad!..på riktigt, nästan aldrig träffat en lyckligare människa..började önska att någon kunde ha vänligheten att ge mig sparken också…verkar ju vara nåt bra liksom…)

  ..jag kommer fan inte på vad vi kallade oss..Private P tror jag var senare,..eller?..jadu!.. jag minns då rakt inte just nu. Måste tänka…..jomen …var det inte private P…(från Nalle phu!!).och var fan inte Petter Eklund (webstrarna) med och sjöng på en låt också…jisses!

  Vi skall väl upp och fiska om några veckor..styr förbi om utrymme finns. ….(men du vet ju hur jag är…mannen som gav socialfobi ett ansikte)…men det vore ju onekligen kul att se hur ni har det uppe i skogarna.
  Hörs!
  //J

 7. J.Green skriver:

  OMG!…dessa var definitivt helt bortstädade i huvudet.
  Radions tystnad känns stabil faktiskt….den andra…hmmm….jag kan inte ha mått bra alltså:-) *asg*…den är gjord i säter …vilket i sig förklarar både ett och annat….och ”Radions tystnad” är gjord i Sörfjärden…vilket också förklarar varför den låter så pass mycket bättre:-)
  …jadu Kamrat sillen…vad har du mer i dina lådor…det känns inte riktigt som det är slut här…/J

 8. Ola skriver:

  Ljudcollaget är kanon! Jag har det på band någonstans och har alltid gillat det.

  ”Sommar” – den tyckte jag mycket om! En verklig överraskning, tror aldrig jag hört den. Vem av herrarna var det som skrev den? Stämningsfull!

  ”Radions tystnad” låter mycket som ett barn av sin tid med trummaskin, digitaleko och flanger.

 9. Lindgren skriver:

  Jag måste säga att ljudkollaget låg helt rätt i tiden. Kristian tjatade ju jämnt om Floyds Ummagumma och lyssnar man på vad Throbbing Gristle hade gjort ett par år tidigare så hör man tydligt influenserna. Minns alla ljudexperiment med rullbandare vi höll på med hemma hos Krille på Tegnérgatan. Själv kom jag att bli helt besatt av TG och Psychic TV.

 10. nyke skriver:

  Jag minns, jag minns. Krille köpte alla TG-plattorna på ett bräde. Long live Genesis P-Orridge!

Leave a Reply