Medborgare Möller & jag

Medborgarhuset i Stockholm

Medborgarhuset i Stockholm

Prolog

Den 9 februari 1987 fyllde min älskade fru Carina tjugotvå år. Vi hade träffats på nyårsaftonen drygt en månad innan och det var kärlek vid första ögonkastet. Födelsedagen firades rejält i Uppsala. Det åts och dracks och dracks och åts. Sen slocknade vi i ett lånat studentrum i universitetsstaden.

Vid den här tiden arbetade jag på Stockholms stadsbibliotek. Jag var stationerad på huvudbiblioteket vid Sveavägen. Dagen efter firandet i Uppsala var det bestämt att jag skulle besöka biblioteksfilialen vid Medborgarplatsen på Söder. Jag var väl inte i bästa form när jag tidigt på morgonen satte mig på pendeltåget mot Stockholm.

Bakis på medis

När jag klev in på biblioteket i Medborgarhuset visste jag inte hur jag skulle ta mig igenom dagen. Kort sagt, jag var i ett miserabelt tillstånd och led av en fruktansvärd bakfylla. Det var tyst och stilla bland bokvagnarna och böckerna i lokalen. Framme vid lånedisken stod en gänglig yngling och plockade bland böckerna. Vi hälsade. Han såg på mig och sade.

- Jag tror du behöver en fika.

Sedan tillbringade vi förmiddagen i medborgarhusets fik. Från vår utsiktsplats tittade vi på underbara kvinnor i vatten som simmade i bassängen nedanför. Vi drack kaffe och talade om musik och vilka vi var. Henrik Möller hade precis som jag spelat i band länge. Han hade till och med gjort en fullängds-lp med bandet Nattkräm som fick finfina recensioner av Mats Olsson i Expressen. Efter att han räddat min dag och kanske mitt liv, skildes våra vägar och det skulle ta mer än ett år innan jag träffade honom igen.

Norrport – ditt andra hem

Henrik och jag på Surbrunnsgatan 16En kväll året därpå satt jag och Carina på Norrport – en restaurang på Roslagsgatan i grannkvarteret som hade devisen Norrport - ditt andra hem. För många var den också ett andra hem. Där satt vanliga knegare, halvalkisar, helalkisar och ganska många musiker. Eftersom skivbolaget Mistlur låg i grannporten var bland andra Thåström en flitig gäst.

Den här kvällen var inte han där men väl tre andra musiker som tagit en paus i repet. En av dem var Henrik. Vi hade inte setts på över ett år men vi hade nickat igenkännande till varandra när vi kom in på restaurangen. Precis innan Carina och jag skulle gå stegade Henrik fram till vårt bord och frågade om jag hade en hundring att låna ut. Han lånade hundringen och jag fick hans telefonnummer.

Låtar på lut

Efter att jag slutat i Jerkers band The Chosen Few hade jag skrivit på låtar och hade nu en liten samling som jag inte riktigt visste vad jag skulle göra med. Kristian som jag känt och jobbat med i flera år hade nu en egen studio. Vi hade diskuterat att börja spela in låtarna men jag ville inte sjunga själv. Så småningom kom jag att tänka på Henriks telefonnummer och att jag kanske skulle ringa honom och höra om han hade lust att sjunga. Så började ett samarbete som skulle räcka från 1988 till 1995. Jag lärde känna en talangfull, varm och humoristisk människa som det var ett rent nöje att arbeta med.

Leksak, Röda ögon express, Dumboms resa, Kärlekspiloterna, Love Noll Håll och Ett två tre Polly

Banden blev många och medlemmarna och stilarna växlade. Henrik och jag var dom enda som var med från början till slut. Vi delade på låtskrivandet men Henrik sjöng i princip alla låtar. Den här lilla odyssén börjar med Leksak 1989 och slutar med Ett två tre Polly 1995. En resa som jag jag absolut inte skulle vilja ha ogjord. Fina år med massor av musik, glädje, frustration och krogbesök.

Likt en Stenmark i minnenas slalombacke ska jag här försöka rekonstruera vad och när saker hände. Jag kommer att missa portar, jag kommer att köra ur men jag kommer att komma i mål. Vi var faktiskt den nya tiden och vi kunde blivit allt.

Leksak | Röda Ögon Express | Dumboms resa | Kärlekspiloterna | Love Noll Håll & 1-2-3-Polly

One Response to “Medborgare Möller & jag”

  1. [...] Här börjar ett speciellt kapitel i min musikaliska historia. Jag har kallat det Medborgare Möller & jag. Jag träffade Henrik första gången 1987. Två år senare började vi spela och skriva låtar tillsammans. Vår gemensamma musikaliska resa varade i sex år.  Läs mer [...]

Leave a Reply