SVEB (The Southern Valley Experimental Band)

SVEB - Foto: Finn Sellberg

SVEB i ”inspelningsstudion” på Vårgatan 15 i Hedemora. Från vänster till höger: Anders Eriksson, Finn Sellberg, Åke Sellberg, Leif Säll och Conny Näslund. Foto: Finn Sellberg.

SVEB (The Southern Valley Experimental Band) (1969-1970)

Solen sken över oss. I villaområdet låg gräsmattorna friska, gröna och nyvattnade. Vi var barn och vi levde i en tid när musiken var så bra att den aldrig kunde bli bättre. Ett par år senare hade vi samlat ihop lite instrument, vi hade en bandspelare och vi hade en stereo som vi kunde överstyra ljudet i genom att koppla in en förförstärkare.

En källare full av oljud

I början var SVEB. I skiftet mellan 1960- och 1970-talen gjorde The Southern Valley Experimental Band sina första lärospån. SVEB verkade också under andra namn beroende på konstellation. Ibland hette vi Fjärilen & Bromsen och ibland hette vi The Hearse.

När vi gjorde våra inspelningar så gick det till som så att vi satte igång philcobandspelaren, tog musikinstrumenten vi hade till hands och så fick det bli som det blev. Oftast blev det mest oväsen – men ibland dök det upp ett och annat ljud som man med lite god vilja kunde kalla musik.

Till skillnad från Bob Dylan och The Band var det ingen som gjorde bootlegs på våra Basement Tapes. Först nu kan fragment från dessa fantastiska inspelningar se dagens ljus. Inspelningarna är gjorda på en Philcobandspleare i källaren på Vårgatan 15 i Hedemora.

5 juli blues


Philco - Foto: Finn SellbergHär ser ni Philcobandspelaren som SVEB gjorde sina inspelningar på. Foto: Finn Sellberg.

A Hard Days Night med Maranata (excerpt)

Chase Towards Venus

Speedin’ Through The Tunnel Of Time

Everybody Nag

Creepin’ In The Night

Wild Thing – en konstig flicka

Medlemmar i SVEB: Finn Sellberg | Conny ”Cuda” Näslund | Leif Säll | Anders Eriksson | Åke Sellberg

Gästmedlemmar: Håkan Bäckström | Per-Åke ”Pjåka” Johansson | Göran Hedman | Peter Springare

Stort tack till Finn Sellberg för dom fina bilderna.

7 Responses to “SVEB (The Southern Valley Experimental Band)”

 1. [...] Det här blir intressant.  Genom åren har man ju varit med i ett och annat band. Först ut var nog SVEB (Southern Valley Experimental Band) som fanns 1969-1970. Jag räknar bort The Headmasters som fanns 1967 och som aldrig åstadkom en enda ton. Dessa gamla synder kommer att samlas under i ”Skaklådan”. Först ut är alltså SVEB. Leif, Conny, Anders, Pjåka och Finn. Jag hoppas att allt är bra med er. Några royalties blev det aldrig men fan va kul vi hade. Till SVEB [...]

 2. Ulf Haase skriver:

  ”Everybody Nag” skulle kunna vara ett alster från Studio Z.

 3. nyke skriver:

  Studio Z? Upplys mig. / åke

 4. Ulf Haase skriver:

  1964 köpte Frank Zappa sin första studio och döpte den till Studio Z.

 5. nyke skriver:

  Om jag inte minns fel så hade vi lyssnat in oss ganska rejält på Freak Out. Suzy? Yes. Suzy Creamcheese? Yes.

 6. [...] För exakt 40 år sen spelade SVEB in sin klassiker 5 juli blues. Gruppen var då inne på sitt andra och sista år som band. Här har gruppen tagit en paus från de krävande inspelningarna i källaren på Vårgatan 15 för att fotograferas för framtiden. Lyssna på 5 juli blues. [...]

 7. J.Green skriver:

  Speedin’ Through The Tunnel Of Time…är min favorit!:-)Psykedelia på riktigt liksom…ruskigt bra namn på låtarna för övrigt!!!//J

Leave a Reply