Johanssons Madness

Johanssons Madness - Foto: Finn SellbergJohanssons Madness repar i Hedemora församlingshem vår-vintern 1972. Från vänster till höger: Anders Eriksson, Peter ”Trumpeter” Johansson, Åke Sellberg, Leif Säll, Conny Näslund och Peter Springare. Foto: Finn Sellberg.

Johanssons Madness (1971-1973)

Johanssons Madness bildades ur spillrorna av SVEB. Lo and behold. Vi hade faktiskt lärt oss spela på två år, vilket senare kom att benämnas ”Det musikaliska undret i Hedemora”.

Jag köpte min älskade Harmonybas på Skogsbo musik i Avesta och var mäkta stolt över att ha lika bas som Ronnie ”Plonk” Lane i Small Faces.

Ibland bytte Johanssons Madness namn. Det här var ju mitt under gröna vågen så vid någon spelning spelade vi under det politiskt korrekta namnet Grönare stad.

Mindre politiskt korrekt var namnet Per Vers som vi också använde vid något tillfälle.

Repertoaren bestod mest av låtar av band som Fleetwood Mac, Spencer Davis Group, The Beatles och Chicago som var väldigt populära då.

Som jag minns det så var vi som mest aktiva 1972. Då gjorde vi spelningar i bland annat Vasaskolans aula, vi spelade i Nordansjö, på Bar Intim i Hedemora city och på ungdomsgården PAX som drevs i kyrkans regi.

Mot att vi gjorde spelningar på PAX och någon gång till och med i kyrkan, fick vi repa i Hedemora församlingshem. Om det var något i Folkets park hände det att vi satt i den utkylda skrubben i församlingshemmet där vi förvarade stärkarna och drack mellanöl. Beggars can’t be chosers.

Eftersom vi var för unga för att ha körkort skedde transporterna av stärkarna och trumsetet med moped och cykelvagn.

Inspelningarna är live från ungdomsgården PAX sportlovet 1972. Heavy Stuff.

You Don’t Love Me

Venus

Shake Your Moneymaker


Don’t Want You No More

Light My Fire

Birthday

Låtlista för Johanssons Madness 7 mars 1972Spellista för Johanssons Madness spelning i Vasaskolans aula 7 mars 1972. Som ni ser började det hela med ”Pyramidtricket” – ett tok som vi snott från självaste Frank Zappa. Förutom dom vanliga Johanssongalningarna deltog vid det här tillfället Ulrika Nordström, Lollo Strömbäck, Anna Granberg och Lars ”Frasse” Franson.

Medlemmar i Johanssons Madness: Anders Eriksson | Peter ”Trum Peter” Johansson | Conny ”Cuda” Näslund | Peter Springare | Åke Sellberg. I en senare uppsättning tillkom Per Gilén och Tommy Forsmark samt Staffan Dahl

Gäster vid olika tillfällen: Ulrika Nordström | Lollo Strömbäck | Anna Granberg

Stort tack till Finn Sellberg för dom fina bilderna.

10 Responses to “Johanssons Madness”

 1. [...] Rakt in i 70-talet och puberteten i turbofart. Kärnan i SVEB hade gått vidare och blivit seriösa musiker. Blåssektion och allt. Sportlovet 1972 hade vi två spelningar på en vecka. Vi körde instrumenten på dragkärra efter moped. Ja, vafan skulle vi göra. Ingen hade ju fyllt körkort. Johanssons Madness [...]

 2. Joppen skriver:

  Kommer ihåg en spelning ni gjorde på Margaretabaren eller om den hade döpts om till Heden på den tiden, minns speciellt Leifs saxofonsolo i ”Shake your moneymaker” nästan i extas/Joppen

 3. Nyke skriver:

  Tjena Joppen! Du har helt rätt. Spelningen på Margaretabaren var samma vecka som den på PAX. En stressig vecka för Johanssons Madness med andra ord. Som du kanske sett har jag lånat lite bilder av dig. Hoppas att det är ok. / Hälsningar Åke

 4. Ullis skriver:

  Vilken härlig promenad på memory lane! jag minns när vi spelade på julavslutningen -71, mitt första framträdande inför publik, och om man lyssnar på mina sånginsatser så borde det ha stannat därvidlag! Hursomhelst så sjöng Lollo och jag california dreaming, med flöjtsolo av Anna Granberg. Mitt under framträdandet springer en tjej ut gråtandes, jag hoppas att det inte berodde på min sång! :S Vi hade iaf fantastiskt kul, och ALLA var kär i Thomas Fredriksson! Jag skulle betala en förmögenhet om jag kunde återvända för en dag….Tack Åke för det här!

 5. Nyke skriver:

  Ullis! Tack själv för att du var med på den här resan under alla dom tidiga åren. Du var ju verkligen en stor del av den. Det roliga är alla kommentarer och minnen som människor har runt det som hände och var.

 6. Conny Näslund skriver:

  Tjena Åke & alla andra Hda-nostalgiker!
  Ville bara påminna om att Tommy heter Forsmark samt att tidigare ”Margaretabaren” hette ”Bar Intim” när vi spelade där. Namnet fanns bara en kort tid, ca 1-2 år kanske, kommer inte riktigt ihåg….

  Härliga minnen!!! //Conny

 7. Nyke skriver:

  Vad kul att höra av dig Conny. Jag ska genast rätta Tommys namn och klart att det var Bar Intim vi spelade på. I arkivet i menyn till höger hittar du ett par bilder till på SVEB och Johanssons Madness. / Hälsningar Åke

 8. Anders Eriksson skriver:

  Det här är ju hur kul som helst! Tänk att öppna en dörr som stått stängd i 38 år och få titta in igen! Vi hade hur som helst roligt, och tänk vad mycket energi vi lade i att öva och lära oss nya låtar. Tack Åke för ditt fantastiska jobb och mina varmaste hälsningar till alla som jag fick äran att spela ihop med de här åren.
  Tack för alla fina minnen! / Anders E

 9. nyke skriver:

  Tack själv Anders! Du ska veta att du betydde väldigt mycket för mig när jag började spela. Om Tore Norrman lärde mig grunderna så lärde du mig allt som hade med pop och rock att göra. Tiden i Johanssons Madness var så kul. Jag har precis köpt en Epiphone Casino, en klassisk Beatles-gitarr. Halvackustisk och underbar att spela på. Jag hoppas att vi ses igen framöver. Här är mitt telefonnummer om du skulle vilja ringa nån gång. 073-088 43 68. / Många hälsningar Åke

 10. [...] Johanssons Madness [...]

Leave a Reply