Syrgas

SyrgasSyrgas repar Vasaskolans aula i Hedemora. Från vänster till höger: Ole Bäck, Åke Sellberg, Lars-Erik ”Bullen” Eriksson och Thomas Fredriksson. Foto: Finn Sellberg.

Syrgas (1975-1976)

Ole Bäck var Syrgas och Syrgas var Ole Bäck. Bandet hade startat som en trio i Långshyttan. Någon gång 1975 bestämde sig Ole för att det var dags att Syrgas blev en kvartett. Han frågade mig och Thomas Fredriksson om vi ville vara med. Thomas och jag tackade ja och nu stod vi där framför Marshallstackarna i jazzrockriket. Vi lärde oss mycket av Ole när det gäller musikalitet, disciplin och arrangemang.

Jag har länge funderat över hur slumpen styr. Vid den här tiden var jazzrock stort i Hedemora. Själv skulle jag nog trivts bättre i ett band som spelat en enklare och mera jordnära musik. Tänk pubrockband som Doctor Feelgood, Brinsley Schwarz eller varför inte gamla The Kinks.

Syrgas fanns i två år. Sen gick Ole vidare och skaffade nya spelkompisar från Avesta och Thomas, Bullen och jag blev föräldralösa. Tyvärr kunde inte himlen vänta på Ole som gick bort för ett par år sedan. Bless you.

Från toppen av ett träd

Your browser does not support the audio element.

VW-52 med originalmotor

Your browser does not support the audio element.

Skänklåt från Åhl

Your browser does not support the audio element.

Kjells PV-58

Your browser does not support the audio element.

In The Memory Of Elisabeth Reed

Your browser does not support the audio element.

Trafikvimmel

Your browser does not support the audio element.

Medlemmar i Syrgas: Ole Bäck | Thomas Fredriksson | Lars-Erik ”Bullen” Eriksson | Åke Sellberg

6 Responses to “Syrgas”

 1. [...] Syrgas var Ole Bäcks band. Medan Marshallstackarna växte oss över huvudet tillbringade vi timmar, dagar, veckor och månader med att repa. Gjorde spelningar i Hofors, Västerås och andra ställen som jag glömt. Det här var samtidigt som jag gjorde lumpen och allt var förvirrat. Jazzrock var nog egentligen inte min grej men ibland hamnar man där man hamnar.  Syrgas [...]

 2. JGreen skriver:

  ….det där kortet måste ju vara från matsalen på Vasaskolan!(?)…i så fall såg jag det giget…..men jag har för mig att jag hade fokus på andra saker den kvällen:-)
  …kan dock inte minnas vad hon hette…tur är väl kanske det.

 3. Tjena

  Jag spelade med Ole Bäck hans sista 15 år (Målles, The Revivals) och sista giget gjorde vi en vecka innan han dog, han satt på en stol och tog sig knappt upp på scenen men han skulle spela. Skulle vara kul att få dessa låtar du har med honom på mp3 filer. Samma år som han gick bort tog jag fram Pondus LP när vi satt i mitt gårdshus och Kjells PV spelade han klockrent på trettondagsaftonen fast han var i ganska dåligt skick.

 4. nyke skriver:

  Hej Målle!

  Vad kul att du hörde av dig. Jag fixar över inspelningarna jag har så fort jag hinner. Dels är det sånt som vi spelade in i aulan i Vasaskolan i Hedemora men jag har också en live-inspelning från Västerås 1975. Jag minns Ole med värme. Vi hade så jäkla kul under ett par år där på 70-talet. En gudabenådad musiker som lämnade oss alltför tidigt. Under ”Stationsgatan lockout” här på sidan kan du se flera videoklipp som är inspelade i maj 1980. Ole som skådespelare. Mycket kul! ps. Till vilken mailadress ska jag skicka filerna?

 5. Willy pettersson (f -53) skriver:

  Å vilken fin musik. Tebax te min ungdom. :-)

 6. Erik Holm skriver:

  Hej Åke
  jag hängde med Ole ett par år under tiden före och efter Syrgas.
  Jag såg spelningen live i Västerås, som du skickade till målle.Ole gav mej nåra inspelningar under åren men de var på kassett så dom är tyvärr förstörda nu.
  Skulle vara tacksam om du kunde skicka de inspelningar du har till mej på,
  Hedsveden@hotmail.com

  Mvh
  Erik Holm
  Långshyttan

Leave a Reply