Caperdonich – mach I

Anders "Vicke" Wikholm vid invigningen av Brage hösten 1976Anders ”Vicke” Vikholm vid invigningen av Brage hösten 1976. Till vänster i bild syns Thomas Fredriksson med sin Gibson-SG i själva replokalen.

Caperdonich – mach I (1976-1978)

När Ole slutade fick vi lära oss att stå på egna ben. Slumpen gjorde att den gamla cykelfabriken Brage blev vår nya rep- och festlokal. Det mytomspunna namnet Caperdonich kom från locket till en whiskeytunna som någon hittat och satt upp på väggen där.

Så kom det sig alltså att det nu var fest både dag och natt i lokalerna där och om väggarna i Brage kunde tala skulle dom ha mycket mera än industrihistoria att berätta.

Lars-Erik "Bullen" Eriksson

Caperdonich bestod till en början av Thomas Fredriksson, Lars-Erik ”Bullen” Eriksson, även kallad ”Fikets son”, och jag själv. Eftersom ingen av oss ville sjunga frågade vi lärkan från Granbo, Ulrika ”Ullis” Nordström om hon ville axla den rollen.

Vi ville också ha en bredare ljudbild och frågade Ola ”Diodotk” Bergkvist om han kunde spela lite sköna pianolicks. Inga problem sade han och stegade iväg och köpte ett Wurlitzer el-piano.

Så vi repade och drack och drack och repade. Vissa nätter när Folkparken stängde blev det nattklubb och jam med kvastskaft som trumpinnar.

Vid den här tiden blev vi också engagerade som revyorkester till teatergruppen Humus. Vid dom tillfällena kallade vi oss av någon anledning för Serum.

Under Brages skyddande himmel tillkom mästerverk som Gröna hissen, Satans kokbok, Allt vad jag vann och Den lilla, lilla staden. Här kan ni dels höra inspelningar med Caperdonich när vi repar på Brage, dels från ett liveframträdande i Långshyttans Folkets hus i maj 1977. A Glorious Time It Was!

Ullis och Ola på Brage

Rep på Brage  vintern 1976-1977:

Thomas skrev nog mest av våra egna låtar under den här tiden. Jag tror att Ullis gjorde nån text här och där. Här är lite plock från rep på Brage vintern 1976-1977.

If I Were A Carpenter

Your browser does not support the audio element.

Since You’ve Been Gone

Your browser does not support the audio element.

Dreamless Night

Your browser does not support the audio element.

Jaynie

Your browser does not support the audio element.

Satans kokbok

Your browser does not support the audio element.

Joppen, Åke och Frojken går på Promenaden. Morgatan våren 1977. Foto: Tobbe Lyttbacka.Joppen, Åke och Frojken går på Promenaden. Morgatan våren 1977. Foto: Tobbe Lyttbacka.

Caperdonich live i Långshyttans Folketshus, 22 maj 1977

I samband med teatergruppen Humus första vårrevy i maj 1977 gjorde Caperdonich en spelning i Långshyttans Folkets hus.

Vi avslutar setet med revylåten I den lilla staden. En re-make på Ulf Lundells Jag går på promenaden som i sin tur var en re-make på Walking On Sunset av John Mayall.

Vår version av texten skrevs i Lars ”Frasse” Fransons lägenhet på Morgatan. Det här är dagen efter en av revydagarna så hela bandet var nog lite ”dagen efter”.

Wishing Well

Your browser does not support the audio element.

Gröna hissen

Your browser does not support the audio element.

Fantasi eller verklighet

Your browser does not support the audio element.

Den lilla staden

Your browser does not support the audio element.

Medlemmar i Caperdonich – mach I: Ulrika Nordström | Thomas Fredriksson | Lars-Erik Eriksson | Ola Bergkvist | Åke Sellberg.

På liveinspelningen från Långshyttan medverkar också Anders ”Vicke” Wikholm som sjunger och spelar congas.

14 Responses to “Caperdonich – mach I”

 1. [...] På bilden ser ni Anders ”Vicke” Vikholm när han hälsar gästerna välkomna till invigningsfesten på Brage cykelfabrik. Sedan en tid tillbaka var de gamla fabrikslokalerna Caperdonich kombinerade rep- och festlokal. Caperdonich fanns i två upplagor. Här presenteras den första. Caperdonich [...]

 2. JGreen skriver:

  Kul! lokal kulturhistoria satan!
  ….men det var som fan! jag trodde Caperdonich namnet kom senare i samband med en viss Garpenbergares intåg på scenen….varför minns jag att jag har repat i Brage…med Ola B? (som jag sprang på på Macademic i Uppsala för en herrans massa år sedan). Jag är förvirrad!…det betyder inte att jag påstår att du har fel…det betyder att jag är just….förvirrad. Det blurrar där i mitten på 70-talet, måste ha varit för mycket bensinångor och folköl.

 3. Nyke skriver:

  Jerker! du har helt rätt. Som rask 16- eller 17-åring åkte du in på moped från V-hyttan och repade några gånger. Redan då var du en man, förlåt, yngling med väldigt bestämda åsikter och stor integritet. Om jag inte minns fel bestämde du raskt att det inte var något för dig. Jag tror att du sade nåt om att det inte var nåt vidare med två vattumän i bandet, Thomas och jag. Du dyker upp i nästa kapitel som jag kallar ”Den mörka tiden” eller ”Rösten från gruvan”. Då menar jag inte din medverkan utan just ”Rösten från gruvan”. Nån gitarr till Himmel än? / åke

 4. JGreen skriver:

  Hej Åke!…ja det ringer en klocka…och minns några skräckresor från V-hyttan med världens största gitarrfodral innehållandes en Hagström Viking som var ett helvete att åka moped med, då den inte bara skyddade gitarren utan också fungerade som segel…minns inget om besvärliga vattumän, (därmed inte sagt att jag mycket väl kan ha hävdat att just detta var ett problem på den tiden*asg*) men väl att Ola B spjälade fingrarna med piprensare efter en olycka i Långshyttans Järnverk… där han förutom att arbeta sannolikt också sysslade med uppvigling av arbetarklassen:-) Vi var väl med i SKP både han och jag, haha!….fan det var tider det…när en kommunist var en kommunist och en borgarbracka just var en borgarbracka. Nuförtiden hävdar ju alla borgarbrackor att de egentligen är kommunister och alla kommunister lever som borgarbrackor….det är rörigt på nåt vis…..men allvarligt i alla fall den sommaren, som troligtvis måsta ha varit 77…så hette ni fan ”serum”…det kan jag nästan ta ormgift på. Jag hakade på igen när jag fick körkort våren 78….strax innan vi gick med mach II in i den mörka gruvtiden….ryyys! Ser fram emot det kapitlet.Himlen ja…jadå, kommer snart.Kolla in på min blog myspace (eller min andra) och begrunda min nya tele.:-) Konstverk är bara förnamnet.

 5. nyke skriver:

  Det kanske är som du säger. Kanske hette vi Serum i början. Vilket jävla kasst namn. Serum mot vad? Ormar, schizofreni, progg, punk, småstad, storstad, bakfylla, framfylla … eller vad? :-) åke

 6. JGreen skriver:

  ..jadu!…vi får öppna en egen tråd för usla bandnamn någon gång.Det är i alla fall skitsamma vad bandet hette…det är annat som är intressantare:-) som sagt…ser fram emot fortsättningen…dock med litet skräckblandad förtjusning och en viss fruktan för att du skall påminna mig om saker jag lycksaligen förträngt…/J

 7. Per skriver:

  Spännande resa det här. Har ju knappt tid att läsa skönlitteratur längre. Det som hittills imponerar mest är att du har lyckats behålla ett antal inspelningar i ett så fantastiskt skick. För egen del har mycket genom åren hamnat på diverse kassetter som dessvärre har försvunnit i takt med flyttlass etc. Hoppas nu bara att det inte finns något i dina gömmor från Västerby eller liknande..

 8. nyke skriver:

  Per! Vänta du bara. Din tid kommer.

 9. Ola skriver:

  Å vad bra! Störtskönt phasat gitarrsound. Jag tycker att det låter som de bästa banden i den här genren vid den här tiden. Trettioåriga kriget och Kebnekajse är inte långt borta. Och vilket ljud på inspelningarna! Fantastisk lyssning och kul att läsa både storyn och kommentarerna! Tack!

 10. nyke skriver:

  Tack Ola! Det är sannerligen ett rent nöje att låta alla dom här gamla inspelningarna komma fram ur garderoben. ;-)

 11. Wikholm skriver:

  UNDERBART att läsa…och minnas. Kul att se, Åke. Fick tipset av Joppen.
  Kommer oxå nu ihåg bandet ”Tredje gången gillt” Har du nåt från den tiden, kan det ha varit runt -75 kanske. Du,jag,fredriksson å Peter Lönnborg.
  Höll nog inte på så länge, men jag minns i a f 2 spelningar, en i aulan och en legendarisk i Vasaskolans matsal, då rektorn skulle kasta ut mig för jag hade GULDLAMÈ-brallor å han trodde jag var typ raggare.
  Förresten spelar jag fortf. Undersöker vidare denna GULDGRUVA. Vi hörs !
  (Va f-n, Joppen säger att du bytt namn.Visste jag inte)

 12. Nyke skriver:

  Tjena Vicke! Du hittar lite spår av Tredje gången gillt under Pete & The Nipples här på sidan. Verkligen kul att höra av dig. Vi måste ses nån gång. Hänger ju ganska mycket ute i Ingvallsbenning numera. Vi har sommarställe bredvid Per Almér. Vi syns! / Åke

 13. Wikholm skriver:

  Fick just rapporter av Leif Säll (han jobbar här) om att du håller till i g:a scoutstugan i Ingv.b. Back to the roots nästan. Självklart måste vi ses. Skulle träffa Frasse på kulturnatta, men det rann ut i sanden. Verkar som man hinner mindre ju äldre man blir. Vi ska ha nån spelning på Paris här i stan snart (tänkt 10/4, men de är så mycke annat på G).
  Är du härikring skulle det va kul om du kunde komma då. Vi ses o hörs.

 14. Hasse Bison skriver:

  Skitintresssant,Åke…! Å alla som minns saker.. hehehehe… I like It…!!!!

Leave a Reply