Caperdonich – mach III

Caperdonich i Sveaparken - juni 1979
Caperdonich i Sveaparken. Från vänster till höger: Jerker Green, Ulrika ”Ullis” Nordström, Åke ”Sillen” Sellberg och Thomas Fredriksson. Foto: Jan ”Joppen” Olsson eller Torbjörn Lyttbacka.

Caperdonich – Mach III (våren-sommaren 1979)

När våren 1979 bryter över i skir försommargrönska sjunger Caperdonich på sin svanesång. Efter att ”Rösten från gruvan” med Britta Falks hjälp förpassats ut på Gussarvsgatan och in i historien förbereder sig Caperdonich för det som ska bli deras sista spelningar.

I juni gör Södran (Södra Dalarnas Tidning) ett reportage om bandet. Vi plåtas i badhuset vid Hönsan och det ställs frågor om inspiration och framtid.
Sillen och Thomas i Sveaparken juni 1979
Första spelningen är i Landbohage i Långshyttan och den allra sista är i Sveaparken. I Landbohage var Thomas sjuk så Ole Bäck hoppade in. I Sveaparken var Thomas med och det är senaste gången som jag delat scen med honom.

I samband med revyn hade vi tagit med Torbjörn Staaf på klaviatur. Thomas slutar efter sommaren eftersom han ska bli pappa. Sveaparken är i mycket Vickes gig. Han sjunger årets revyhit Den siste raggaren, han spelar congas och han sköter snacket.

Vi avslutar Sveaparksgiget med Get Back. När sista tonerna rullat in i evigheten välter publiken scenen. En ny tid är här. Man hör Ernst Dahlin plugga hårt för Bad Bo Band. Caperdonich är snart föredettingar. Hej Clown!

Anders "Vicke" Wikholm i Sveaparken

Den siste raggaren

Your browser does not support the audio element.

Cowgirl In The Sand

Your browser does not support the audio element.

Den lilla staden

Your browser does not support the audio element.

Hi Hi Hi

Your browser does not support the audio element.

Get Back

Your browser does not support the audio element.

Medlemmar i Caperdonich – mach III: Thomas Fredriksson | Jerker Green | Ulrika Nordström | Anders Wikholm | Thor Dahlin | Torbjörn Staaf | Åke Sellberg

Foto: Stort tack till Jan ”Joppen” Olsson eller Torbjörn Lyttbacka

Inspelning: Stort tack till Tomas ”Kronis” Kronberg för att han fångade den här oförglömliga spelningen på tape.

9 Responses to “Caperdonich – mach III”

 1. [...] Så har då epoken Caperdonich nått vägs ände och en händelserik period går mot sitt slut. Ett nytt decennium gläntar på dörren. Ute i stora världen har redan musiken förändrats och punken har slagit igenom stort. Jag hade redan sett tecknen. När Frasse och jag tågluffade 1977 såg vi Ultravox på Marquee. Hela punkregalian stod i full blom. Kanske var det symboliskt när vi såg Frasses fotriktiga Dockstatoffel försvinna som en stafettpinne via taniga punkararmar över det svettiga publikhavet. 1979 kom den nya musiken till Hedemora. Caperdonich – mach III [...]

 2. JGreen skriver:

  ….Wikholm!!! vilken hjälte!!
  …men hallå!…spelade vi inte på skolavslutningen också….stadshotellet…typ?

 3. nyke skriver:

  Hmm. Jerker. Än en gång slår du mig med häpnad. I minnesgruset dyker det upp fragmentariska bilder. Visst var det nåt på hotellet men jag kommer fan inte ihåg. Vi får skicka frågan vidare till övriga inblandade men jag tror du har rätt.

 4. JGreen skriver:

  …joråserru!…när jag vaknade till här och tänkte efter så var det min egen gymnasieavslutning. Samma sättning som sveaparken (vilken som nu kom först).
  Vi fick ingen lysande betalning,den räckte precis till en fet ”hotellfrukost” när vi hämtade grejorna dagen efter …ohyggligt bakfulla.

 5. nyke skriver:

  Du spelade på din egen gymnasieavslutning. Vilken hjälte!

 6. Ullis skriver:

  Jag minns inte ett jota av det, var jag med? Eller drack jag av frukosten på kvällen? Jag var nog hes eller sjuk eller nåt….demens…

 7. JGreen skriver:

  …du var sjukt dement kanske….jag vet verkligen inte…..här är det nästan helt svart här också faktiskt…minns bara den svindyra frukosten. Måste ha varit ett kanongig:-)

 8. Ullis skriver:

  Jag väntar med spänning på nästa kapitel, konkurs….då tror jag att jag minns lite mer. Det var en härlig tid! Vi hade ju så jäkla kul hela tiden! Sen åkte vi runt efter” nya utlasses” också, som det hette på långstamål, alltså New Outlaws där Ole <3 spelade. Vi var på en spelning i folkets hus i nämda Långsta, då "maten" somnade i min röda SAAB det vill säga Joppen och Sillen ballade ur och somnade! =) Bonnie sjöng ; glöm inte bort mej, vad som än händer i ditt liv, glöm inte mej! Tänk att den textrade av stor lyrik minns jag iaf! Glad Påsk på er grevar och baroner! jag önskar att vi kunde tillbringa mer tid tillsammans fortfarande…tiden rinner bort som sanden i ett timglas…saknar er alla!

 9. Wikholm skriver:

  Ni är inte ensamma om demensens härjningar..men fan va det värmer i hjärtat att minnas, och jag skulle ge mycket för alla bilder från det förträngda..förlåt, förgångna. VÄRME och vemod, vad tog allt vägen..

Leave a Reply